[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Warunkiem jego akceptacji jest przede wszystkim rzeczowo idei przedsiwzicia, konkurencyjno w stosunku do istniejcych rozwiza, suma potrzebnego kapitau, okres wdroenia oraz horyzont czasowy spodziewanych zysków.llNaley podkreli, e nie istnieje jeden idealny wzór biznesplanu.Plany poszczególnych przedsibiorstw róni si w zalenoci m.in.od brany, w jakiej dziaa dane przedsibiorstwo, osoby konkretnego przedsibiorcy oraz jego zamierze.Jednake kady sporzdzony biznesplan zawiera okrelony logiczny cig rozumowania, mianowicie krok po kroku, w systematyczny sposób analizuje wszystkie skadniki planowanego przedsiwzicia, które mog mie znaczenie dla kocowego sukcesu lub poraki firmy.llIstnieje cay szereg wariantów systemu zarzdzania przez cele.Jednak wikszo z nich zawiera nastpujce elementy:llPrzeoony i podwadny analizuj zastaw celów na najblisze sze miesicy do jednego roku.llNegocjuj i uzgadniaj wymagajcy - ale moliwy do zrealizowania - system celów (skadajcy si niekiedy z 10 pozycji).llPodwadny sam wybiera metody, które bd zastosowane w realizacji celówllW okresie realizacji celów przeoony udziela konsultacji i doradztwa.llOkresowo, zwaszcza przed zbliajcym si upywem terminu realizacji, dokonuje si oceny podwadnego wg dokona w realizacji ustalonych celów.Zarzdzanie przez cele zakada stosowanie bodców pacowych lub premii.llW kolejnym okresie proces ten jest powtarzany.lKorzyci wynikajce ze stosowania zarzdzania przez cele polegaj na tym, e wymusza ono planowanie okrelono celów, zaangaowanie ze strony podwadnego, dostosowanie celów do moliwoci danych osób.Okresowe przegldy stanowi natomiast wewntrzny mechanizm kontrolny.Sabe punkty zarzdzania przez cele wynikaj z dugiego trwania tego procesu dugotrwaego, wymagajcego autentycznej elastycznoci przy ich wyznaczaniu, koncentrujcego si raczej na celach konkretnych i wymiernych, ni niematerialnych, jak np.pomysowo; co wicej z biegiem czasu, wraz z utrat uczucia „nowoci”, uczestnicy trac zainteresowanie.BibliografiaK.Obój, „Strategia sukcesu firmy”, PWE, Warszawa 1993.M.Pietraszewski, „Ekonomika i organizacja przedsibiorstw”, cz 3, Pozna 1997.B.R.Kuc, „Zarzdzanie doskonae”, Warszawa 1999.J.Kisielnicki, „Podstawy zarzdzania”, Warszawa 1996 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sp2wlawowo.keep.pl