[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zmiana asortymentu i jakości proponowanych to-warów powodują, że akwizytorzy są zobowiązani do stałej aktualizacjioferty.Zakup poprzez akwizytora stanowi formę sprzedaży osobistej.Jej istotapolega na tym, że akwizytor w imieniu wytwórcy bądz pośrednika funkcjo-nującego w kanale dystrybucji, np.kupca hurtowego przystępuje do umowykupna - sprzedaży z odbiorcą i zobowiązuje się do dostarczenia zamówio-nych towarów.Akwizytor może być zatrudniony na podstawie umowy zlecenia lubumowy o pracę.Do jego zadań należy m.in.: składanie ofert i zbieranie zamówień oraz dopilnowanie realizacji tychzamówień, zawieranie umów kupna- sprzedaży towarów, a w przypadku pełno-mocnictwa sprzedaż i pobieranie należności (przy drobnym asorty-mencie), przyjmowanie reklamacji oraz oświadczeń o wadach towarów, informowanie nabywców o cenach sprzedawanych towarów oraz onowościach znajdujących siew posiadaniu zleceniodawców, przekazywanie zleceniodawcom uwag i spostrzeżeń o potrzebachrynku.Sprzedaż poprzez akwizytora jest formą sprzedaży akceptowaną zwła-szcza przez drobnych kupców.Przy szerokim zakresie uprawnień akwizy-tora realizacja zamówień staje się dla sklepu łatwiejsza.Sklep występujew roli klienta, o którego dostawca zabiega.Sklepy zaopatrujące się uakwizytorów składają zamówienia według następującej procedury: akwizytor sprawdza realizację poprzedniego zamówienia, zabiera nowe zamówienie, przekazuje zamówienie do komórki handlowej firmy, którą reprezen-tuje, dostarcza lub czuwa nad dostawą towarów do sklepu według zamó-wienia.Akwizytor za swą pracę otrzymuje wynagrodzenie stałe lub wynagrodze-nie prowizyjne uzależnione od wysokości obrotów przy sprzedaży bezpo-średniej lub od wartości umów, jakie zawarł przy sprzedaży pośredniej.Współczesny handel w czynnościach zaopatrzenia jednostek sprzedażydetalicznej wykształcił wiele form pośrednictwa, które szerzej zostanąprzedstawione w drugiej części podręcznika.932.3.5.Ilościowy odbiór towarówNie mniej ważną czynnością niż dokonanie właściwego zakupu jestodbiór towarów.Zamówiona przez sklep dostawa musi być dokładniesprawdzona zarówno u dostawcy, jak i odbiorcy.Poprawne wykonanie tychczynności zapobiega przedostawaniu się do handlu detalicznego towarówzłej jakości i niedoborom w majątku sklepowym.Przyjęcie towarów przez sklep polega na dokonaniu odbioru ilościowegoi jakościowego, sprawdzeniu dokumentacji towarzyszącej dostawie i po-równaniu przyjmowanych towarów z danymi zawartymi w dokumentacji.Przebieg odbioru ilościowego zależy od wielu czynników, a mianowicie: rodzaju sklepu (z wieloosobowym i nielicznym personelem bądz zobsługą jednoosobową), czasu dostawy (w czasie otwarcia placówki bądz po godzinach otwarcia), warunków lokalowych (zaplecze i sala sprzedażowa), rodzaju towarów, rodzaju opakowań, w jakich dostarczono towar itd.Właściwie przyjęcie towaru wymaga wykonania następujących czynno-ści: sprawdzenia przyjmowanych ilości towaru, rodzajów, odmian i gatun-ków i porównania z zamówieniem, sprawdzenia czy przyjmowane towary znajdują się w odpowiednichopakowaniach jednostkowych i zbiorczych zgodnie z normami, przestrzegania postanowień zawartych w umowie dostawy, a doty-czących terminu, miejsca, harmonogramu dostawy itd., sprawdzenia, czy przyjmowany towar nie został uszkodzony w czasietransportu.W rzetelnym wykonaniu tych czynności musi być zainteresowany całypersonel sklepowy.Odbiórtowaru musi przebiegać sprawnie (bez zakłóceńw ciągłości sprzedaży) i powinien być przeprowadzony przez kompetentnypersonel.W praktyce najczęściej odbioru towarów dokonują: właściciel, kierownik sklepu, wyznaczeni odpowiedni pracownicy.Odbiór ilościowy towaru polega na sprawdzeniu ilości lub ciężaru dostar-czonych do sklepu towarów i na porównaniu stanu faktycznego z dokumen-tacją.Do dokumentów, które związane są z dostawą bądz towarzysządostawie należą: zamówienie, faktura, specyfikacja.W przypadku kiedy dostawa towaru do sklepu nastąpi w zbiorczychopakowaniach, ilościowego odbioru dokonuje siew dwóch etapach:94 w pierwszym etapie następuje przeliczenie i przyjęcie towaru bezotwierania zbiorczych opakowań z zaznaczeniem, że towar przyjętobez przeliczenia zawartości opakowań, w drugim etapie następuje otwarcie zbiorczych opakowań i przelicze-nie ich zawartości.Odbiór ilościowy towarów sprzedawanych na wagę przebiega inaczej ipolega na ustaleniu ciężaru netto w danym opakowaniu, a następnie przeli-czeniu ilości opakowań.Towary dostarczane w opakowaniach standardowychilościowo przyjmuje się w ten sposób, że wyrywkowo sprawdza się nettotowaru i przelicza ilości opakowań.Ilościowy odbiór towaru może byćpowodem stwierdzenia: zgodności ilości faktycznych z zamawianymi i wykazanymi w doku-mentach towarzyszących dostawie, niezgodności z zamówieniem lub towarzyszącymi dokumentami(ujemne bądz dodatnie różnice).Stwierdzone w czasie ilościowego przyjęcia towarów i opakowań różniceujmowane są w wykazie różnic (wzór 2), który stanowi załącznik dosporządzonego w sklepie "dowodu przyjęcia towaru" (wzór 3)Dostawy towarów mogą odbywać się w czasie godzin pracy lub pozagodzinami otwarcia.Sklepy z wieloosobową obsługą dokonują odbiorutowarów bez przerywania normalnej działalności handlowej.Przyjęcie towarów w godzinach otwarcia powinno odbywać się na zaple-czu sklepu, na wydzielonej powierzchni lub w przeznaczonym do tego celupomieszczeniu.Nie zawsze sklepy dysponują zapleczem z oddzielnymwejściem, przez które można odbierać towar, i przyjmowanie towaru musiodbywać siew sali sprzedażowej lub towar musi być przez nią przenoszony.W takim przypadku czynności związane z przyjmowaniem towarów powin-ny być wykonywane po godzinach pracy sklepu lub w czasie najmniejszegoruchu nabywców.Sklepy z jednoosobową obsługą na czas przyjmowaniatowarów mogą być zamknięte.W przypadku zamknięcia sklepu należy nadrzwiach wejściowych umieścić informację o odbiorze towaru i czasie jegotrwania.Dostawy poza czasem otwarcia sklepów i bez udziału pracowników sąmożliwe, gdy sklep posiada oddzielne magazyny lub komory nocne.Ma-gazyny dostaw nocnych powinny być zorganizowane na zapleczu lub wbezpośrednim sąsiedztwie sklepu.Dostawami w porze nocnej są zazwy-czaj objęte towary żywnościowe.Oprócz planowanych dostaw w sklepach spożywczych możliwe są do-stawy interwencyjne, które występują w przypadku nagłych i nieprzewidzia-nych braków towarowych.W takich sytuacjach prowadzący sklep składatelefonicznie zamówienie na dostawę interwencyjną, a dostawcy powinnizorganizować ją w jak najkrótszym terminie.95wzór 32.3.6
[ Pobierz całość w formacie PDF ]