[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.UntitledWino AkacjowePrzepis nr.01Zerwać kwiaty, poobrywać szypułki i rozłożyć cienką warstwą na folii aby powyłaziło robactwo :-( a także by lekko podwiędły.Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i obeschniętych, resztę wkłada się do naczynia, cytryny i pomarańcze ze skórkami, po umyciu kroi się w plastry i też wkłada się do tego naczynia.Całość zalewa się wrzątkiem i odstawia.Po 3 dniach płyn zlewa się a kwiaty i owoce wyciska.Rozpuszcza się teraz cukier i dodaje drożdży winnych.Fermentuje się normalnie.Wino Akacjowe A10 l.kwiatów robinii akcjowej30 l.wody12 cytryn8 pomarańczy7,5 kg.cukrudrożdże winiarskie10g.pożywkiWino Akacjowe B2,5 l.kwiatów robinii akacjowej7,5 l wody3 cytryny2 pomarańcze2 kg.cukrudrożdże winiarskie2 g.pożywkiRoślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa".Kwiaty (Flos Robiniae) zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu.Kwiaty zawierają olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXTo jest przepis na około 40 litrów winaTo jest przepis na około 10 litrów wina
[ Pobierz całość w formacie PDF ]